Social media voor scholen

We leven in een tijd waar sociale media voor velen een belangrijk deel van hun leven is geworden. Of dit een goede of een slechte evolutie is, laat ik vandaag even in het midden. Wel ben ik me gaan verdiepen in de functies van sociale media voor een school, en hoe dit kan helpen in de communicatie naar de ouders toe.

We horen de laatste tijd wel vaker dat ouders zich minder betrokken voelen in de schoolcarrière van hun kinderen. Van scholen horen we dan weer dat ouders moeilijk bereikbaar zijn. Volgens Hans Van Crombrugge, een pedagoog en lector aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, ligt dit laatste vaak aan het feit dat ouders niet altijd begrijpen waarom een school iets doet. Op een ouderavond wordt er niet altijd gesproken in een taal die zij begrijpen, waardoor de interesse snel kan verdwijnen. De school doet in dit geval wel een poging, maar kan niet alle ouders betrekken. Op deze manier zijn het volgens Van Crombrugge ook vaak de minder geschoolde ouders die sneller afhaken, terwijl het soms juist hen is die de scholen willen bereiken.

Men zou zich dus kunnen afvragen of er geen makkelijkere manier is om de ouders te bereiken en hen het gevoel te geven ook een invloed te hebben op het schoolleven van hun kind(eren). Zo kwam ik terecht bij het boek 'sociale media op school', waarin een groot hoofdstuk gewijd wordt aan het gebruiken van de sociale media met als doel de ouders te begrijpen. 

Scholen doen wel een poging, maar ze slagen er niet in om alle ouders te betrekken.

Het idee is in principe simpel. Met een simpele, regelmatig onderhouden Facebookpagina bereik je al een hele hoop mensen. Zeker als je de ouders hier ook van op de hoogte brengt op de officiëlere kanalen zoals Smartschool. Sociale media nodigen sowieso al uit tot een iets simpeler taalgebruik, waardoor op de hoogte blijven van de school een veel laagdrempeliger iets wordt. Tegelijkertijd hebben de ouders ook het gevoel van meer inspraak te hebben, omdat reageren op nieuwe dingen makkelijker gaat.

Er zijn natuurlijk ook enkele voorwaarden voor de school aan verbonden. Zo moeten de pagina's up-to-date blijven om de interesse te bewaren en moet er natuurlijk ook daadwerkelijk iets gedaan worden met de nieuwe inbreng van de ouders die men nu wel kan bereiken. Het is dus belangrijk dat het team mee achter deze beslissing staat en bereid is om hier mee aan te werken.

In mijn ogen lijkt het dus een goede stap om hier voor te kiezen, al denk ik niet dat het op lange termijn al het andere contact met de ouders kan vervangen. Sommige dingen, zoals oudercontacten, worden nog altijd het best persoonlijk gedaan. Maar als ze reeds enkele ouders kunnen overtuigen om meer te participeren in het schoolgebeuren, of hen zelfs de stap kunnen doen nemen om de volgende keer wél naar een infoavond te komen, lijkt het me al geslaagd. 

Wat we wel niet mogen vergeten is dat door het gebruik van sociale media op scholen, ook de lijn naar deze media van de leerkrachten meer open ligt. Het is dus belangrijk dat leerkrachten goed voorgelicht worden over de gevaren dat dit met zich mee kan brengen. 

Bronnen:

De Keyser, H., De Ridder, K., & Verleijen, J. (2013). Sociale media op school. Brussel: Politeia.

Van Crombrugge, H., & Nicaise, I. (2017, 12 17). Opvoeden: een taak van ouders of de school? Opgehaald van klasse.be: https://www.klasse.be/archief/opvoeden-een-taak-van-ouders-of-de-school/

© 2017 Enea Kongs, in opdracht van Karel de Grote Hogeschool
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin